Wat kan ik nog doen in deze laatste 3 maanden voordat de Omgevingswet ingaat? 

  • Dienstverlening
  • Implementatie algemeen
  • Informatievoorziening
  • 5 oktober 2023
  • 805 BEKEKEN
  • 0 Likes
Masja Roselaar

Het kan zijn dat je paniek begint te voelen. Heb je alles onder controle? Of kun je toch nog wat handvaten gebruiken om in deze laatste 3 maanden de juiste keuzes te maken? Ervan uitgaande dat de Omgevingswet ingaat op 1 januari 2024 uiteraard. 

In dit artikel focussen we op wat je nog kunt doen voor het VTH-deel van de Omgevingswet (Vergunning, Toezicht en Handhaving). Belangrijkste is natuurlijk dat de VTH-processen op 1 januari 2024 uitgevoerd kunnen worden. Want meldingen moeten afgehandeld worden en vergunningen moeten verleend worden. 

 

1. Breng in beeld

De organisaties die deze processen verzorgen (gemeenten, omgevingsdiensten, provincies etc.) staan op dit moment van schrijven allemaal op een ander punt in hun overgang naar de Omgevingswet. Geen enkele organisatie is hetzelfde. Sommige gemeenten hebben nieuwe VTH-software aangeschaft en zijn al live gegaan met Wabo-processen. Anderen zijn nog bezig met de implementatie na een aanbesteding bijvoorbeeld. Belangrijk is dat elke organisatie in beeld heeft hoe ze vanaf 1 januari haar processen afhandelt. In oude software, nieuwe software, deels oud, deels nieuw. Het is allemaal mogelijk. Maar de winkel blijft open, dus zorg dat de processen kunnen doorlopen. 

2. Aansluiten en testen

Bekijk of je als organisatie bent aangesloten op het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) . DSO vervangt OLO (omgevingsloket) en daar komen de verzoeken binnen. Is de aansluittoets gedaan? Check dan of de verzoeken in de nieuwe omgeving binnenkomen. Dit kun je testen met de pre-DSO omgeving. Sluit deze aan op je testomgeving en je kunt zien of verzoeken die je doet in de pre-DSO omgeving aankomen in de testomgeving van de VTH-software. En je kunt testen of het lukt documenten te bekijken in pre-DSO en/of je VTH-software. En vervolgens kun je de processen testen met de inregeltest . 

3. Kennis van de Omgevingswet

Is iedereen binnen de organisatie op de hoogte van de komst van de Omgevingswet? Zorg dat iedereen op 1 januari weet dat er een nieuwe wet ingaat. Collega’s moeten weten dat de situatie verandert. Kennen ze de uitgangspunten van de Omgevingswet? Inzichtelijk omgevingsrecht, leefomgeving centraal, ruimte voor lokaal maatwerk en snellere besluitvorming. Ja, mits…

En dan kan het zijn dat er andere dingen van ze gevraagd worden. Er gaat een aantal processen anders in de Omgevingswet. Wat verandert er door de Wkb? (Wet kwaliteitsborging voor het bouwen) Misschien werkt niet alles in een keer 100%. Breng collega’s daarvan vooral op de hoogte zodat zo min mogelijk mensen voor verrassingen staan.  

4. Processen, publicaties, brieven en leges

Gebruik de beschikbare kennis om de processen volgens de Omgevingswet in te regelen. Bijvoorbeeld het Conceptverzoek (volgt uit omgevingsoverleg) en de Informatieplicht (start bouw en bouw gereed). Indien nog niet alle processen goed ingeregeld zijn is dat met handmatig werk op te lossen. Maar liever niet natuurlijk. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor publicaties, brieven en leges. Zorg dat publicaties de deur uit kunnen. Pas de brieven aan met de juiste artikelnummers uit de Omgevingswet. Zie hiervoor ook de tips van Telengy-collega Tim van der Pol. Voer de nieuwe leges voor de Omgevingswet in. 

Niet alles zal goed gaan

Hiermee hebben we een aantal punten aangestipt die belangrijk zijn. We hebben niet de illusie dat nu alles vanaf 1 januari 2024 meteen 100% goed zal gaan. Maar deze laatste maanden werken we allemaal nog keihard aan de laatste puntjes op de ‘i’. En hiermee hebben we een solide basis om in 2024 verder met de Omgevingswet aan de slag te gaan. 

 

 

Masja Roselaar

Plaats een reactie

Reageren? Deel hier uw mening. Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Terug naar overzicht