VNG komt met financieel model voor implementatie Omgevingswet

 • Bestuur & Management
 • Implementatie algemeen
 • Organisatie
 • 17 maart 2017
 • 1091 BEKEKEN
 • 0 Likes

De VNG en Deloitte hebben een financieel model ontwikkeld voor gemeente om de kosten te bepalen voor de invoering van de Omgevingswet. Het model is vooral bedoeld als een hulpmiddel om een overzicht te krijgen. En dus niet als exacte wetenschap. Aangezien de variabelen en doorrekeningen in het model worden bepaald aan de hand van een reeks aannames.

Een van onze experts was aanwezig bij de bijeenkomst. Benieuwd naar onze ervaringen en opmerkingen? Neem contact op via: info@kcomgevingswet.nl

Er zijn 3 reacties op dit artikel

 • Mathé van der Velden

  Avatar Het financieel model is alleen beschikbaar gesteld voor deelnemers aan de bijeenkomsten. Dat is nou flauw (VNG), daar heeft het kenniscentrum zeker wel een oplossing voor? Is er een deelnemer die de vragen ontvangen heeft en wel hier wil delen, misschien ?

  • Redactie

   Redactie Bedankt voor de reactie Mathé. Wij hebben het model inmiddels toegestuurd. Het model is vooral een handreiking voor het bepalen van de invoeringskosten, frictiekosten en structurele effecten voor de meerjarenbegroting. In het model zijn een groot aantal aannames opgenomen. Belangrijk is om te beoordelen of deze aannames passen in de keuzes die uw gemeente maakt ten aanzien van de Omgevingswet. Deze keuzes (bijvoorbeeld ten aanzien van ambitieniveau) zijn op dit moment bij de meeste gemeenten nog niet gemaakt. Dat maakt dat het (volledig) invullen van het model op dit moment met een goede onderbouwing van de door u gemaakte aannames een lastig opgave zal zijn. Het model kan u helpen om de verschillende onderdelen waarop de Omgevingswet financiële impact heeft in beeld te brengen zonder daar op dit moment bedragen aan te verbinden. Wij adviseren u om de huidige begroting op de betrokken onderdelen in beeld te brengen samen met de betrokken afdelingen / budgethouders. Aan de hand van de vragen in het model kan het bewustzijn en de discussie worden opgestart om samen na te denken over de gevolgen van te maken keuzes. Eventueel kunnen scenario’s worden doorgerekend zodat deze ook kunnen worden voorgelegd aan de betrokken bestuurders en uiteindelijk aan de raad. Mocht u hulp hierbij nodig hebben, dan zijn wij graag bereid om hierover mee na te denken.

 • Edwin Peters

  Avatar Ik ben later aangesloten bij de omgevingswet. Ik ben dus ook op zoek naar het financieel model.

Plaats een reactie

Reageren? Deel hier uw mening. Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Terug naar overzicht