Veranderen is mensenwerk

  • Dienstverlening
  • Implementatie algemeen
  • Organisatie
  • Participatie
  • 5 oktober 2016
  • 1197 BEKEKEN
  • 0 Likes
Theo Timmermans

De implementatie van de Omgevingswet vraagt veel tijd, aandacht en energie van medewerkers van o.a. gemeenten. Met die wetenschap wordt gekeken naar de Omgevingswet en wat dit voor de organisatie betekent.

Participerend innoveren in het sociaal domein
Al enige jaren geleden heeft het huidige kabinet Rutte gezegd dat we naar een participatiemaatschappij toe gaan werken. Die herinnering ligt nog vers in ons geheugen. Inmiddels spreken de feiten voor zich. Cloud computing, de decentralisaties in het sociaal domein en de digitalisering van processen zijn onderwerpen waar druk mee aan de slag is gegaan. Er zijn studies uitgevoerd en rapporten verschenen over de wens dat de overheid zich terughoudender zou moeten opstellen en het initiatief meer bij inwoners, bedrijven en belanghebbenden zou moeten neerleggen. In het sociaal domein is zelfredzaamheid een toverwoord. Familie en buren gaan helpen om ervoor te zorgen dat mensen langer thuis kunnen wonen. Al participerend komen we tot nieuwe idee├źn over hoe processen en ondersteuning opnieuw ingericht kunnen worden en op welke manier digitale hulpmiddelen hierbij kunnen ondersteunen.

Leren van de veranderingen
Het idee van participeren is ervoor zorgen dat initiatieven eerst tot ontwikkeling komen voordat de overheid om inmenging wordt gevraagd. Zo is ook het omgevingsdomein volop in ontwikkeling. Qua technologie worden er steeds hoger eisen gesteld aan de dienstverlening van de overheid, de verwachtingen worden hoger. Daarvoor zijn veranderingen nodig; veranderingen die het mogelijk maken om aan de ook veranderende vraag van inwoners, bedrijven en belanghebbenden te voldoen en die recht doen aan de nieuwe manier waarop een beroep op de dienstverlening van de overheid wordt gedaan.

Participeren is het nieuwe veranderen
Inwoners, bedrijven en belanghebbenden vragen om vernieuwen van de dienstverlening van de overheid, niet alleen in het sociaal domein. De gemeente wordt ook de verbinder van de stakeholders van het gehele ruimtelijke domein. Het verbinden van het maatschappelijk initiatief en de overheid vraagt om een nieuwe houding van alle medewerkers: integraal en proactief.

Samen op reis naar een innoverende en inspirerende toekomst
Veel wielen zijn al uitgevonden in het sociaal domein. Veel moet nog worden bedacht bij de implementatie van de nieuwe Omgevingswet. Laten we hierbij samen op reis gaan naar een innoverende en inspirerende toekomst!

Meer weten?
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Theo Timmermans via tel. nr. 06 42 90 42 97 of via e-mail: theotimmermans@kcomgevingswet.nl.

Theo Timmermans

Plaats een reactie

Reageren? Deel hier uw mening. Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Terug naar overzicht