Voordelen vaststelling omgevingsplan door college i.p.v. raad

  • Bestuur & Management
  • Organisatie
  • 5 april 2017
  • 705 BEKEKEN
  • 0 Likes

Vaststelling omgevingsplan door de gemeenteraad?

Dr. J.W. van Zundert schrijft over de mogelijke voordelen om de vaststelling van het omgevingsplan over te laten aan het college in plaats van door de gemeenteraad.
Er zijn volgens Van Zundert goede redenen, niet alleen praktische, om de bevoegdheid tot het vaststellen van het omgevingsplan aan burgemeester en wethouders, in plaats van aan de gemeenteraad, toe te delen.

– Uitnodigingsplanologie is door de dualisering van het gemeentebestuur problematisch. Het is onmogelijk om met de plenaire gemeenteraad te onderhandelen. De rol van de raad is om de hoofdlijnen van beleid te bepalen en het college op de uitvoering ervan te controleren.

– Het rechtskarakter van het omgevingsplan heeft weliswaar trekken van het klassieke verordeningsbegrip, maar vanwege het overwegende accent op de toedeling van (concrete) functies aan (concrete) locaties is het feitelijk een bundel van beschikkingen.

– De dynamiek van het omgevingsplan rechtvaardigt een besluitbevoegdheid bij het dagelijks bestuur, onder aanwijzing en onder controle van de raad.

– De gemeenteraad komt niet buitenspel te staan, want hem staat voor het bepalen van de hoofdlijnen van het omgevingsbeleid de (verplichte) omgevingsvisie ter beschikking. De algemene verordeningsbevoegdheid betreffende niet-omgevingsgerelateerde onderwerpen blijft bestaan.

– Staatsrechtelijk is de bevoegdheidstoedeling aan burgemeester en wethouders goed verdedigbaar.
Lees het gehele artikel in de Gemeenstem 2017/16.

 

Plaats een reactie

Reageren? Deel hier uw mening. Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Terug naar overzicht