Top 3 adviezen Toepasbare Regels voor inwerkingtreding Omgevingswet

  • Dienstverlening
  • Informatievoorziening
  • Vergunning, Toezicht & Handhaving
  • Wet- en regelgeving
  • 9 november 2023
  • 2095 BEKEKEN
  • 0 Likes
Kim Yen Kim

Het is bijna het einde van het jaar en dan is het weer tijd om lijstjes op te stellen! Met de inwerkingtreding van de Omgevingswet over amper 2 maanden wil ik een lijst presenteren met top 3 adviezen voor Toepasbare Regels. Deze adviezen zijn gebaseerd op situaties die ik nu als regelanalist, werkzaam voor meerdere gemeenten, tegenkom.

1. Compleet

Zorg dat je Toepasbare Regels ‘compleet’ zijn. Van het Rijk krijg je als gemeente alle indieningsvereisten (aanvraagformulieren) uit de Bruidsschat. Dat geldt echter alleen voor de vergunningaanvraag. Gemeenten kunnen bij het maken van een vergunningcheck voor de lokale activiteiten ook gekozen hebben voor andere conclusies, zoals een meldplicht of informatieplicht. Zorg er dan voor dat je in de functionele structuur bij die lokale activiteiten een ‘haakje’ hebt gemaakt zodat je dat andere type aanvraagformulier ook daadwerkelijk aan kunt hangen. Als je dat niet doet, dan heb je al dat harde werk gedaan om een Toepasbare Regel te maken van een activiteit met een toepasselijke conclusie die overeenkomt met de regels van de gemeente, maar geen aanvraagformulier.

2. Conclusie

Over conclusies gesproken, sinds september zijn er nieuwe conclusiepagina’s bij een vergunningcheck. Niet alleen de opmaak maar vooral de opzet is anders. De nieuwe conclusiepagina is nu meer opgezet als een actielijst die de initiatiefnemer een duidelijk lijst geeft van wat hij of zij moet doen. Deze opzet zorgt enerzijds wel voor meer duidelijkheid maar anderzijds introduceert de nieuwe conclusiepagina ook nieuwe termen voor bepaalde conclusies, zoals toestemmingsvrij.
Mijn advies voor gemeenten is om de conclusies voor de zelfgemaakte Toepasbare Regels een keer langs te lopen via het DSO-loket zodat je die in ieder geval een keer hebt gezien en eventueel aanvult met een extra toelichting of juist een toelichting of voorbehoud aanpast zodat die meer in lijn zijn met de nieuwe opzet van de conclusiepagina.

3. Productie-omgeving

Je hebt als gemeente de Toepasbare Regels gebouwd, gecheckt en getest maar dit alles gedaan op de pre-omgeving! Zorg dat je op tijd weet hoe je al het harde werk over kan zetten op de productieomgeving. Neem op tijd contact op met de Toepasbare Regels-softwareleverancier om uit te zoeken hoe dat precies moet. Over het algemeen zal het daadwerkelijk overzetten naar de productieomgeving niet moeilijk zijn, maar het kan wel tijd kosten.
Andere tip: je kunt nu al op het Beheerportaal van het DSO  zien of de overzetting goed is gegaan door de datum naar 1 januari 2024 te zetten.

Tot slot als algemene tip, vooral voor diegene die in aanraking zullen komen met Toepasbare Regels (bijvoorbeeld medewerkers van het klantcontactcentrum of vergunningverleners en handhavers): ga naar het DSO-loket en probeer het uit. Je kan naar demo-filmpjes kijken of webinars volgen, maar uit mijn eigen ervaring en uit de verschillende testsessies is gebleken dat de beste manier om Toepasbare Regels te leren kennen, is door gewoon te doen.

 

Kim Yen Kim

Plaats een reactie

Reageren? Deel hier uw mening. Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Terug naar overzicht