Raad van State zet een streep door omgevingsplan Rijnhaven-Oost

  • Implementatie algemeen
  • Ruimtelijke Ontwikkeling
  • Wet- en regelgeving
  • 4 september 2017
  • 1181 BEKEKEN
  • 0 Likes

Gemeente Alphen aan den Rijn, dé koploper voor wat betreft het omgevingsplan. Desalniettemin wordt deze gemeente als eerste op de vingers getikt door de Raad van State. Het nieuwe ’omgevingsplan’ dat ontwikkeling van Rijnhaven-Oost in Alphen aan den Rijn mogelijk moet maken, voldoet niet. De Raad van State geeft de gemeente opdracht het plan aan te passen.

Twee bedrijven in het havengebied hebben met succes beroep aangetekend tegen het omgevingsplan, dat bedoeld is als de opvolger van het bestemmingsplan. Hun bezwaren zijn gegrond verklaard door de Raad van State.

  1. Een diervoederbedrijf vreest de komst van woningen in het Rijnhavengebied, dat tot nu toe alleen bedrijven herbergt. De door de gemeente beoogde menging van functies, belemmert het diervoederbedrijf mogelijk in zijn doen en laten. Zo vreest het bedrijf in de toekomst niet meer te kunnen voldoen aan geur- en geluidsnormen. De geplande uitbreiding van het bedrijf komt mogelijk ook in gevaar.
  2. Een autobedrijf heeft bezwaar aangetekend omdat het bedrijf in het geheel niet voorkomt in het omgevingsplan. In deelgebied Van Foreestlaan zijn alleen huizen en winkels toegestaan, alsmede het ’exploiteren van een bedrijf’. Onduidelijk is of voor alle activiteiten van een autobedrijf straks nog plek is. De Raad van State vindt ook deze bezwaren terecht.

Bent u binnen de gemeente bezig met het opstellen/vormgeven van het omgevingsplan? 

Daarvoor is de benodigde zorgvuldigheid vereist volgens de Raad van State en dienen alle belangen zorgvuldig te worden meegenomen in de vormgeving van het omgevingsplan.

Heeft u als gemeente een probleem als de Raad van State een streep zet door het omgevingsplan? 

De gemeente Alphen zit niet in over de noodzakelijk aanpassing: ,,We repareren het omgevingsplan Rijnhaven en brengen het dit jaar nog in procedure. Dit levert nauwelijks vertraging op, want omdat het aangepaste omgevingsplan niet meer als ontwerp ter inzage hoeft, kan het na collegebehandeling direct door naar de raad.’’

Het betreft een flexibel instrument dat op ieder moment aangepast kan worden, zodat het wel voldoet aan de vereisten.

 

Bron: Leidsch dagblad

Plaats een reactie

Reageren? Deel hier uw mening. Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Terug naar overzicht