De Omgevingswet: op de Ajax-manier of op z’n Feyenoords?

  • Implementatie algemeen
  • Organisatie
  • Pilots
  • 20 april 2017
  • 644 BEKEKEN
  • 0 Likes

Op 20 april jl. verscheen er een opmerkelijk stuk in het Binnenlands Bestuur waarbij het implementeren van de Omgevingswet werd vergeleken met het voetbalkampioenschap tussen de clubs Ajax en Feyenoord.

De ontknoping

Ook dit jaar stevenen we af op een ongekend spannende ontknoping van onze voetbalcompetitie. Extra interessant is dat twee totaal verschillende voetbalculturen voor de eindzege gaan. De voetbalclub van de opgestroopte mouwen die op de hielen wordt gezeten door de club die het van de finesse moet hebben. Wie gaat het redden…?

Deze cliffhanger biedt een prachtige vergelijking met de implementatie van de Omgevingswet. Want ook hier zie je gemeenten die het op de Ajax-manier doen én gemeenten die het op z’n Feyenoords aanpakken. Een strategie die voor veel gemeenten eigenlijk geen keuze is. Het zijn de omstandigheden die je tot een Ajax- of een Feyenoordgemeente maken. Net zoals in het voetbal: je wordt in een Ajax- of een Feyenoord-nest geboren.

De Ajax-gemeente

Wat het kenmerk van de Ajax-gemeente is? Voldoende geld op de bank en hierdoor genoeg middelen om externe kennis in huis te halen, pilots te starten, ICT goed in te richten en allerlei opleidings- en verandertrajecten op te zetten. Deze Ajax-gemeenten zijn in staat om de Omgevingswet volgens het boekje aan te pakken. Een cultuur van integraal samenwerken creëren, een gedeelde omgevingsvisie opstellen en daarna vertalen in het omgevingsplan.

Op z’n Feyenoords 

Maar het kan lang niet overal op de Ajax-manier. Er zijn genoeg gemeenten in Nederland die hiervoor de vereiste middelen niet hebben. Die niet zomaar peperduur toptalent van buiten aan kunnen trekken, die geen geld hebben voor opleidings- en verandertrajecten. Zij zullen het op een andere manier moeten doen. De mouwen opstropen en met slimme oplossingen maximaal rendement halen. Op z’n Feyenoords dus…

Hét recept om kampioen te worden?

Het mooie is dat je zowel als Ajax- én als Feyenoord-gemeente prima ‘kampioen’ kunt worden. De doelstellingen van de Omgevingswet zijn ook met hard werken en creativiteit te behalen. De Ajax-aanpak is waarschijnlijk de meest vloeiende. Maar ook dit hoeft niet per definitie een garantie voor succes te zijn.

Lees hier het gehele artikel. 

Plaats een reactie

Reageren? Deel hier uw mening. Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Terug naar overzicht