Mijn ervaringen met de Omgevingswet: schakelen!

  • Dienstverlening
  • Implementatie algemeen
  • Informatievoorziening
  • Organisatie
  • 5 juli 2022
  • 716 BEKEKEN
  • 0 Likes
Masja Roselaar

Zes maanden werk ik nu bij Telengy en al die tijd houd ik me ook bezig met de Omgevingswet. Toen ik startte was het heel onwerkelijk om op deze rijdende trein te springen. Zijdelings had ik eerder al wel wat te maken gehad met het planproces en het vergunningenproces maar de Omgevingswet is toch heel iets anders. En daarin ben ik nog steeds aan het leren, maar ik ben inmiddels ook al heel veel kennis rijker.

Van gemeente tot ministerie

Ik ben actief bij twee verschillende opdrachtgevers met de omgevingswet. Bij een softwareleverancier en bij een gemeente. Dit is een hele mooie mogelijkheid om de implementatie van de wet vanuit verschillende oogpunten te bekijken. Bij de softwareleverancier is mijn rol projectleider bij een aantal organisaties voor de implementatie van vergunningen-software. Deze rol van projectleider heb ik in het verleden gehad en het is heel leuk om dit opnieuw te doen. Ik zit weer in een omgeving met klanten, sales, consultants, ontwikkelaars, servicedesk en productmanagers. Mooi om te zien hoe toegankelijk en behulpzaam deze collega’s zijn. En ook duidelijk zijn de groeistuipen van de software te zien.

Voortdurend is het schakelen van klant naar klant. Waarbij ik niet alleen gemeentelijke klanten ondersteun maar ook landelijke partijen, zoals Ministerie van Defensie, die tegen heel andere zaken aanlopen die vragen om creatieve oplossingen. Ook is het voor mij veel schakelen tussen de verschillende klanten. Allemaal zijn ze op een ander punt van implementatie en acceptatie. Sommige zijn al deels live met de nieuwe software. Bij anderen worden koppelingen gelegd met bijvoorbeeld een zaaksysteem. Weer anderen zitten volop in een opleidingstraject. En sommigen gaan pas live met de software wanneer de omgevingswet in werking treedt. Vooralsnog op 1 januari 2023…

Dynamische omgeving bij een gemeente

Bij een gemeente voer ik een heel andere opdracht uit. Daar ondersteun ik bij het traject Omgevingswet. Daar heb ik veel meer te maken met vergunningsverleners, functioneel beheerders, I-adviseurs en programmamanagers. Deze gemeente is door omstandigheden bezig om een keuze te maken of ze bij de huidige leverancier blijven of dat er een aanbesteding gedaan gaat worden voor nieuwe software (en er dus tijdelijk gestart gaat worden met de Omgevingswet met de huidige software). Deze zomer wil de gemeente nog een goede keuze kunnen maken. En na de zomer zullen we de tijd dan hard nodig hebben om de software in te richten en te zorgen dat er geoefend kan gaan worden.

Ook vervang ik daar de functioneel beheerder tijdens haar vakantie. Mooie gelegenheid om de software nog beter te leren kennen.

Alles bij elkaar een heel dynamische omgeving. En dan ben ik eigenlijk nog maar met een deel van de Omgevingswet bezig rond vergunningen en software. Er valt nog zo veel te ontdekken!

 

 

Masja Roselaar

Plaats een reactie

Reageren? Deel hier uw mening. Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Terug naar overzicht