Koploper Alphen a/d Rijn vertelt over hun aanpak: nu al Omgevingswet-proof

  • Implementatie algemeen
  • Informatievoorziening
  • Pilots
  • Ruimtelijke Ontwikkeling
  • 23 maart 2017
  • 771 BEKEKEN
  • 0 Likes
 Er komt één bestemmingsplan voor Alphen-Stad. Daarin blijven groen, wonen, kantoren en gemengde functies gewoon zoals ze zijn. Er gaan tevens gebieden en aspecten veranderen. Het plan voor Alphen-Stad is een brug tussen een ‘oud’ bestemmingsplan en de ‘nieuwe’ Omgevingswet. In het plan worden alle woonwijken, bedrijventerrein Heijmanswetering, Archeon en het Zegerslootgebied in één plan ondergebracht. Dit maakt het over een paar jaar gemakkelijker om over te gaan op de Omgevingswet.

In deze publicatie en in het plan worden de bestuurlijke keuzes verwoord en vormgegeven. Alphen richt zich op het behouden en het vergroten van groen in de stad en hoe dit wordt gerealiseerd. Dit stuk benadrukt het samenspel van politieke keuzes en de daaraan verbonden juridische aspecten.

Ter illustratie: Hoewel een aantal politieke partijen dit graag wil, kan in het plan niet worden opgenomen dat bijvoorbeeld 50 procent van een tuin uit groen moet bestaan. Grotere groenstroken kunnen wel worden opgenomen. Er wordt nog bekeken of het mogelijk is om verplicht ‘groene’ tegels te gebruiken voor nieuwe parkeerplaatsen. Als het juridisch kan, wordt dit alsnog zo opgenomen.

Een ander voorbeeld: Wettelijk gezien mag iedereen een achtertuin volbouwen. Dat staat zo ook in het nieuwe plan voor Alphen-Stad. De raad is hier niet blij mee. Het plan wordt dan ook zo aangepast dat 50 procent altijd mag, maar meer niet altijd. “Overigens moet er altijd een vergunning worden aangevraagd. Dat is nu zo en dat blijft zo.”
Bedrijven aan huis mogen ook. Ook dit is nu al zo, maar weinig mensen weten dit. “We praten dan over kantoren, praktijken en dienstverlening”, verduidelijkt de wethouder. “Detailhandel vanuit een woonhuis mag niet, dat blijft zo en we zullen daar ook niet aan meewerken.”

Lees hier de gehele publicatie. 

Plaats een reactie

Reageren? Deel hier uw mening. Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Terug naar overzicht