Bepaal de koers en de invoeringsstrategie!

  • Implementatie algemeen
  • Organisatie
  • 13 april 2017
  • 866 BEKEKEN
  • 0 Likes
Lonia Loozeman

Het merendeel van de lokale overheidsorganisaties is bezig met bewustwording en de impact van de Omgevingswet, welke vooralsnog op 1 juli 2019 inwerking zal treden. Tevens weet men dat dit een grote stelselherziening betreft. Wil de organisatie de wet succesvol implementeren, dan is hiervoor veel tijd en mankracht nodig binnen de organisatie. Dat het een grote opgave is en dat het moet gaan gebeuren dat is duidelijk. De grote vraag is alleen: waar te beginnen?

Hierbij mijn antwoord: bepaal eerst de koers en de invoeringsstrategie, dan volgt de rest!

Het is van groot belang om te peilen voor welke koers de organisatie kiest. Betreft het een voorzichtige invoering van de minimum ondergrens, zodat de organisatie netjes voldoet aan de wet of is de organisatie bereid om grote stappen te zetten en kiest men voor de innoverende en uitdagende koers?!
Indien de koers bekend is kunnen er daadwerkelijk stappen worden gemaakt. De integratie van de lokale verordeningen wordt hierdoor een stuk gemakkelijker, het vaststellen van de omgevingsvisie zal hieruit volgen en de impact op de organisatie wordt eveneens duidelijker.

Welke invoeringsstrategieën zijn er?

1) Consoliderend

2) Calculerend

3) Onderscheidend

4) Vernieuwend

Of zit de organisatie ergens tussenin?

Waar de organisatie ook staat of voor gaat, maak dit duidelijk zodat de rest van de stappen als vanzelf volgen.
De koers bepalen lijkt wellicht een vanzelfsprekende opgave. Desalniettemin wijst de praktijk uit dat verschillende organisaties aan de slag gaan en zich amper tot niet bewust zijn in welke richting de organisatie zich wil begeven. Om dit te voorkomen is duidelijkheid (wellicht vanzelfsprekend en vooral) van groot belang.

Overigens heeft de VNG een essay gepubliceerd over het bepalen van de koers. 

Meer weten of ervaringen delen?

Neem contact op met Lonia Loozeman via lonialoozeman@kcomgevingswet.nl of via tel nr. 06 46 78 74 10.

Bron: Essay VNG

 

 

Lonia Loozeman

Plaats een reactie

Reageren? Deel hier uw mening. Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Terug naar overzicht