I&Masterclass Omgevingswet van start

  • Events
  • Implementatie algemeen
  • Organisatie
  • 30 mei 2017
  • 862 BEKEKEN
  • 0 Likes

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft voor studenten, recent afgestudeerden en (jong) professionals een Masterclass Omgevingswet georganiseerd om de Omgevingswet onder de aandacht te brengen bij ‘de werknemers van de toekomst’. Het betreft een groep vanuit allerlei achtergronden en studierichtingen.
Uit de eerste sessie bleek dat veel jongeren geïnteresseerd zijn in de materie en vooral kansen zien met de komst van de Omgevingswet. Desalniettemin kwam ook naar voren dat er nog maar weinig bekend is onder de jongeren omtrent de materie en dat er nog een slag valt te maken. De groep jongeren zal tegelijkertijd een afspiegeling vormen van de rest van de werkenden, namelijk de grote mate van onbekendheid omtrent de Omgevingswet. Kortom, er is nog genoeg werk aan de winkel maar aan het enthousiasme vanuit nieuwelingen zal het niet ontbreken!

Zo kwam gedurende de eerste bijeenkomst middels een ‘talkshow’ met diverse deskundigen naar voren dat jongeren ondersteuning bieden bij de huidige projectleiders en programmamanagers Omgevingswet. Jongeren zien de kansen en de uitdagingen en opperen deze nieuwe ideeën waar een gemiddelde ambtenaar niet meer op komt, omdat deze gewend is aan de huidige manier van werken. Tevens blijkt dat jongeren veel vragen stellen aam ambtenaren om eens uit te leggen welke manier van werken wordt toepast en vooral ook waarom. Dit zet niet alleen de jong professional aan het denken, maar ook de huidige ambtenaren. Wellicht brengt deze verfrissende manier van samenwerken nieuwe inzichten tot stand, ter bevordering van de implemetatie Omgevingswet binnen allerlei organisaties!

Externe veiligheid
De vraag kwam naar voren waarom externe veiligheid apart wordt benaderd. Ook andere vormen van veiligheid zoals waterveiligheid en luchtkwaliteit vragen om het tijdig inschakelen van deskundigheid en goed overleg. Bovendien kunnen maatregelen ten behoeve van de ene vorm van veiligheid ook de andere vorm van veiligheid ten goede komen. Denk bijvoorbeeld aan een geluidswal die ook een barrière vormt tussen woningen en vervoer van gevaarlijke stoffen. Een belangrijke conclusie aan de tafel was dan ook dat het sluiten van allianties grote voordelen kan opleveren.

Programma:
De aftrap betrof een algemene uitleg omtrent de Omgevingswet. De andere bijeenkomsten zijn gericht op de  externe veiligheid onder de Omgevingswet. De Masterclass wordt afgesloten met een interactieve bijeenkomst waarbij een groot ontwerpatelier wordt opgezet onder leiding van ateliermeester en stedenbouwkundige Ad de Bont.

Meer weten? Vanuit ons kennisplatform is expert Lonia Loozeman aangesloten bij de Masterclass van het Ministerie. Voor vragen of opmerkingen kunt u haar bereiken via tel. nr. 06 46 78 74 10 of via e-mail: lonialoozeman@kcomgevingswet.nl.

I&Masterclass

 

Plaats een reactie

Reageren? Deel hier uw mening. Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Terug naar overzicht