Herstel van vertrouwen in lokale democratie begint met Omgevingswet

  • Bestuur & Management
  • Implementatie algemeen
  • Participatie
  • Ruimtelijke Ontwikkeling
  • Vergunning, Toezicht & Handhaving
  • Wet- en regelgeving
  • 20 april 2018
  • 1363 BEKEKEN
  • 0 Likes
Redactie

Nu de gemeenteraadsverkiezingen en de formaties van de colleges achter de rug zijn, kan het vizier weer richting de inhoud. Een van de terugkerende agendapunten voor de komende jaren is uiteraard de Omgevingswet. Een omvangrijke wet, met nogal wat betekenissen en veranderingen voor de gemeenten en de lokale democratie. Verandering is soms moeilijk, maar deze veranderingen betekenen mogelijk wel een stimulans als het gaat om herstel van vertrouwen in de lokale politiek.

Loslaten

De Omgevingswet betekent voor een deel loslaten van regels, en meer ruimte bieden aan initiatieven uit de samenleving. Vertrouwen is hierbij per definitie het sleutelbegrip. We zien op dit moment raden worstelen met de oproep om meer los te laten. Maar loslaten betekent niet zonder meer dat we alle regels afschaffen en alles toelaten. Vertrouwen is niet het tegenovergestelde van regels. Vertrouwen moet je opbouwen en samen, samenleving en gemeente, waarmaken.

Begin met afspraken

Goede afspraken, kaders en regels vormen het begin en de basis om tot goede resultaten te komen en dus tot vertrouwen. Vertrouwen is niet lukraak regels schrappen of zorgverwaarlozing. Aan de andere kant is alles dichttimmeren het andere uiterste. Dan is er niet of niet veel mogelijk, omdat er vaak wel een regel is die in de weg zit. Dat zou zonde zijn, want de wet wil juist initiatieven vanuit de samenleving stimuleren.

Stokje voor steken

Niet elk initiatief is echter waardevol, passend of van toegevoegde waarde. De raad moet blijven waken voor een rode draad en het algemeen belang. De vraag is al met al hoeveel regels zijn er nodig om dingen mogelijk te maken en dus om ruimte te geven én om aan vertrouwen te bouwen? Als er een inwonersinitiatief komt en de gemeenteraad is er niet blij mee, dan kunnen zij daar in de toekomst nog altijd een stokje voor steken. Dat gaat straks niet veranderen, de afwegingen blijven gemaakt worden door het hoogste orgaan in de gemeente en dat is en blijft de raad. Wel zijn er vragen waar de raad aan het begin een antwoord op zal moeten geven. Bijvoorbeeld op welke manier de raad wil toetsen of aan voldoende burgerparticipatie is gedaan? Op welke thema’s wil de raad initiatiefnemers stimuleren? Kiest de raad voor open normen of voor maatwerk per initiatief?

Meer informatie?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Daniel van Schijndel via danielvanschijndel@kcomgevingswet.nl of 06-30797680.

Redactie

Plaats een reactie

Reageren? Deel hier uw mening. Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Terug naar overzicht