Ervaringen Omgevingswet gedeeld tijdens Praktijkfestival

  • Implementatie algemeen
  • Informatievoorziening
  • 24 april 2017
  • 1492 BEKEKEN
  • 0 Likes

Woensdag 12 april jl. vond het Praktijkfestival “Pionieren met de Omgevingswet” plaats. Hierbij werden allerlei voorbeelden en experimenten vanuit de praktijk besproken.

Experimenteren met de Crisis- en Herstelwet

Tijdens het Praktijkfestival blijkt dat ruim de helft van de Nederlandse gemeenten al experimenteert met de Crisis- en herstelwet. “We hebben vernieuwers nodig”, houdt Chris Kuijpers, directeur-generaal Milieu en Internationaal van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de zaal voor tijdens zijn openingsspeech: “Dit geeft ons vertrouwen dat er geen chaos ontstaat zodra de Omgevingswet in werking treedt.”

De Crisis- en Herstelwet is ruim zes jaar geleden in het leven geroepen om Nederland uit het economisch dal te halen en de crisis te bestrijden. Dit geeft gemeenten ook de kans om te experimenteren met de instrumenten van de Omgevingswet. Het is een soort bonusaanbieding. Ervaring opdoen met de Omgevingswet.

Hoe het zit. De Crisis- en herstelwet verruimt de regeling voor het tijdelijk afwijken van een bestemmingsplan, zodat besluitvorming over projecten in de leefomgeving sneller en beter kan plaatsvinden. De procedure is van 26 naar 8 weken teruggebracht en daarnaast is de periode dat tijdelijke afwijkingen zijn toegestaan verlengd van 5 naar 10 jaar. Hierdoor kunnen gemeenten meer vaart maken bij de ontwikkeling van een gebied. Zoals in Soesterberg-Noord, één van de ruim 200 Chw-experimenten.

Lees hier over de Crisis- en Herstelwet experimenten.

Experiment Digitalisering

Tijdens het Praktijkfestival “Pionieren met de Omgevingswet” was één sessie gewijd aan de experimenten van enkele gemeenten met de digitalisering in relatie tot de komst van de Omgevingswet.

Een enthousiast team uit Soest vertelde over de daar inmiddels opgedane ervaringen. Odile de Man en Klaas van Haaften leggen heel veel nadruk op het ‘gewoon beginnen’. Beginnen met het bij elkaar brengen van gegevens die er zijn. In het geval van Soest waren er digitale bestanden inzake monumenten, Welstand/beeldkwaliteit, archeologie en waardevolle bomen. Hun waarschuwing: begin vooral niet met abstracte plannen maar werk van concreet naar uitgebreider. Houd het overzichtelijk, kies voor langzame evolutie in plaats van een plotselinge revolutie. Ofwel: keep it simpel.

Lees hier over het digitaliseringsexperiment en het Praktijkfestival.

Bronnen:

https://vng.nl/onderwerpenindex/ruimte-en-wonen/omgevingswet-invoering/nieuws/terugblik-praktijkfestival-pionieren-met-de-omgevingswet

https://www.gebiedsontwikkeling.nu/artikelen/experimenteren-met-de-omgevingswet-keep-it-simpel/

https://www.gebiedsontwikkeling.nu/artikelen/crisis-en-herstelwet-een-prachtige-rode-loper/

Plaats een reactie

Reageren? Deel hier uw mening. Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Terug naar overzicht