De Pagina Monologen

  • Bestuur & Management
  • Implementatie algemeen
  • Participatie
  • Wet- en regelgeving
  • 6 december 2018
  • 909 BEKEKEN
  • 0 Likes
Theo Timmermans

Ja, u leest het goed. Het gaat over de Pagina Monologen. Er zijn veel monologen in omloop. En veel van die monologen hebben maar 1 onderwerp dat besproken wordt. De meest bekende gaan over lichaamsdelen die we allemaal kennen, deze monologen waren het onderwerp van gesprek bij iedere koffiemachine in de periode 2001 t/m 2004. Jaloersmakend veel werd er over gesproken. Je moest het gehoord hebben.

In ons werk komen we ook veel monologen tegen, pagina’ s monologen. Ook deze monologen gaan over 1 onderwerp. Een duurzaamheidsvisie, een warmtevisie, een zonnepanelen visie, een transitievisie warmte, een regionale visie op energie. Om gek van te worden. Allemaal pagina monologen die handelen over een onderwerp waar een gemeentebestuur iets van moet vinden. Je moest ze gelezen of gehoord hebben. Ondertussen gaat de werkelijkheid sneller. Gemeentebesturen worden geconfronteerd met initiatieven waarin zonneweides ontstaan op plaatsen in de gemeente waar het bestuur eigenlijk een andere invulling aan wilde geven. Warmtepompen worden in wijken geplaatst om het gasgebruik te stoppen, terwijl andere energiebronnen nog onvoldoende verkend zijn.

Subsidies worden beschikbaar gesteld om woningen volledig gasloos te maken, terwijl waterstofgas onderbelicht blijft. Misschien is het vervangen van gasleidingen helemaal niet nodig en kunnen ze hergebruikt worden.

Veel besluiten worden gebaseerd op pagina monologen waarin leveranciers het voortouw nemen om aan te tonen dat hun oplossing de beste is. Niet wachten, morgen kan het te laat zijn. Nu initiatief nemen en aan de slag.

Op enig moment blijkt dan dat de pagina monologen elkaar soms tegenspreken. Niet allemaal hetzelfde uitpakken in het nastreven van de klimaatdoelstellingen. Laten we eerlijk zijn, het geeft veel kansen voor de industrie en wanneer je maar hard genoeg roept, dan luistert men vanzelf.

Regie, het toverwoord om grip te krijgen op de verschillende initiatieven om ze met elkaar te verbinden en laten samenwerken. Met elkaar in lijn te brengen en de integraliteit te bevorderen.

Regie, want daar willen we naartoe. Hoe bereik je dat in de hele klimaatdiscussie en hoe houd je het?

Er is een instrument en dat heet de Omgevingswet en in het bijzonder de Omgevingsvisie. In de Omgevingsvisie stel je als bestuur vast waar je ambities liggen. Waar je ruimte wilt geven aan eigen of regionale ontwikkelingen op economisch gebied. Waar je initiatiefnemers wilt stimuleren om hun ideeën te realiseren die bijdragen aan de klimaatneutraliteit van het eigen grondgebied.

Daarmee ga je voorbij aan de Pagina monologen, die worden dan opeens Pagina Dialogen tussen de verschillende initiatiefnemers, betrokkenen en de regievoerder om samen te werken aan het klimaatneutraal maken van de gemeente.

Heeft u al regie en het Omgevingsinstrument ingezet?

Voor de antwoorden op uw vragen neem contact op met

Theo Timmermans

Dirk Moree

 

Theo Timmermans

Plaats een reactie

Reageren? Deel hier uw mening. Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Terug naar overzicht