De omgevingswet komt er echt wel aan, maar hoe vertel je dat? 

  • Implementatie algemeen
  • Organisatie
  • 3 juni 2021
  • 1403 BEKEKEN
  • 0 Likes
Arno van Waesberghe

Deze week is bekend gemaakt dat de omgevingswet uitgesteld is tot 1 juli 2022. Belangrijke vraag voor programmateams is nu: “Hoe houd je de energie in mijn project vast?” Communicatie speelt hier, zoals in alle projecten een belangrijke rol. Een mooi voorbeeld van interne communicatie vind je bij de gemeente Hoeksche Waard. Daar wordt naast de realisatie van de nodige projecten die bijdragen aan de invoering van de omgevingswet ook duidelijk ingezet op de interne communicatie.  

Joost Ridderhof, Programmamanager in Hoeksche Waard:

“De invoering van de Omgevingswet is boven alles een veranderopgave en zoals iedereen weet: ‘verandering begint bij jezelf’. Vandaar dat we ons met goede en aansprekende communicatie richten op het opbouwen van de kennis in de organisatie zodat iedere medewerker op zijn/haar eigen niveau de verandering zich eigen kan maken.”

In die communicatie zijn twee sporen te herkennen, enerzijds richt het programmateam zich op het begrijpelijk maken van de omgevingswet en alles wat daar bij hoort. Anderzijds gaat het over wat ze doen om deze te implementeren. Naast de nieuwsbrief die met enige regelmaat intern verschijnt wordt er op momenten net even een stapje extra gezet. Twee mooie voorbeelden hiervan wil ik jullie niet onthouden. 

Van plan tot vergunning in beeld 

Het DSO is voor velen die er mee bezig zijn inmiddels aardig gesneden koek. Maar voor een veel grotere groep is dit echt nog ‘abracadabra’. Om deze groep mee te nemen in de wondere wereld van het DSO heeft het programmateam een filmpje laten maken die de werking van het DSO uitlegt, en tegelijk het treintje dat zich vormt van omgevingsplan en visie tot omgevingsvergunning in beeld brengt. De kenners onder ons zien gelijk dat het technisch gezien niet helemaal volledig is. De vraag is wel of die volledigheid bijdraagt aan een goed inzicht voor de grote groep die net iets verder van de inhoud of de techniek staat. Ter inspiratie deel ik dat hier graag met jullie. Een mooi voorbeeld van hoe je de omgevingswet en het DSO laagdrempelig kan uitleggen.

 

 

Lokale roadmap geeft inzicht 

Om de organisatie en de gemeenteraad mee te nemen in het traject dat het programmateam voor zich heeft om de omgevingswet te implementeren is er een Omgevingswet routekaart Hoeksche Waard ontwikkeld. Ook hier is veel aandacht besteed aan de vormgeving. Op geïllustreerde wijze wordt heel duidelijk gemaakt welke stations de afgelopen jaren gepasseerd zijn en welke stations nog te gaan zijn. Voor de direct betrokkenen is dit natuurlijk erg hoog over. Maar voor de rest van de organisatie en de gemeenteraad die wat verder van het onderwerp staan is dit een mooi instrument om de opgave inzichtelijk te maken. 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Arno van Waesberghe via tel. nr. 06 39 06 62 58 of via e-mail: a.v.waesberghe@telengy.nl

 

 

Arno van Waesberghe

Plaats een reactie

Reageren? Deel hier uw mening. Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Terug naar overzicht