Gemeenten mogen strengere duurzaamheidsnormen opleggen

  • Implementatie algemeen
  • Ruimtelijke Ontwikkeling
  • Wet- en regelgeving
  • 14 augustus 2017
  • 1105 BEKEKEN
  • 0 Likes

Nederland moet verduurzamen. Het zal daarmee niet verbazen dat ‘duurzaamheid’ als een kerndoel van de Omgevingswet wordt genoemd: de ontwikkelingen in de fysieke leefomgeving moeten duurzaam zijn. Maar hoe vertaalt deze duurzaamheid zich nu in de praktijk?

Advocate Claudia Koenen vertelt in een blog over deze vertaalslag en stipt een manier van energie besparing aan, namelijk het bouwen van (bijna) energieneutrale gebouwen.
De eisen voor het energie zuinig bouwen van nieuwe gebouwen hebben een plek gekregen in een van de vier algemene maatregelen van bestuur, namelijk het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Hierin wordt bepaald dat bouwwerken energiezuinig moeten zijn en gebouwen bijna energieneutraal. Meer concreet worden er in het Bbl voor het bouwen van gebouwen energieprestatienormen en milieuprestatienormen gegeven.

Wat betekent dit voor gemeenten?
In het Bbl worden er dus nationaal geldende normen voor de duurzaamheidsdoelstelling ‘bouwen van bijna energieneutrale gebouwen’ gegeven.

Nieuw is dat met de Omgevingswet gemeenten strengere normen mogen gaan opleggen. Het Bbl biedt namelijk de mogelijkheid (art. 4.156 en 4.166) dat gemeenten in het omgevingsplan met een maatwerkregel gebieden kunnen aanwijzen waarvoor strengere normen voor energiezuinigheid en milieuprestatie gelden.
Hiermee biedt de Omgevingswet aan gemeenten dan ook extra ruimte voor de eigen, ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen!

Benieuwd naar de gehele bijdrage? Raadpleeg hier de gehele tekst. 

Bron: Wieringa Advocaten

Plaats een reactie

Reageren? Deel hier uw mening. Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Terug naar overzicht